Často kladené otázky

Druhy pív:

Pivo je možné brať jednoducho ako osviežujúci nápoj, alebo ako balzam na konci ťažkého dňa. To sú iste cenné vlastnosti, avšak pivo ponuka všetkým, ktorí si nájdu čas na jeho vychutnanie ďaleko viac. Sú ľudia, ktorí svoje radosti vybavia veľmi rýchlo a denne prisahajú na tu istú značku, tým však o mnoho prichádzajú. Pre každú náladu a každý okamžik pritom existuje klasicky druh piva. Každý z nich je možné posúdiť iba v rámci daných vlastnosti. Hovoriť, že plzenské je lepšie ako stout je také iste dohadovanie, ako či jablko je lepšie ako pomaranč. Už ako študenti a nieto ešte ako nádejní mladi inžinieri budete určite brázdiť šíri svet a na týchto potulkách sa stretnete aj s iným druhom piva, než na aké ste boli zvyknutí tu, na rodnej hrude. A možno aj hostiteľa potešíte, ak mu poviete, že by ste radi ochutnali ich pivo. Preto vám napíšem čosi o druhoch piva, kde sa vyrábajú a zopár drobnosti k tomu.

Kláštorné (Abbey) :

Silné a chuťovo bohaté pivo bežne vyrábané v belgických pivovaroch.

Láger (Ležiak) :

V niektorých krajinách sa termín "Láger" Používa k označeniu najzákladnejších druhov piva. V Cechach a na Slovensku sa tak označujú piva s viac ako 10 stupňov.

Marzen:

Stredne silný, sýto sfarbený a po slade voňajúci ležiak. Je spojovaný najmä s pivnými festivalmi koncom septembra a s Oktoberfestom. Podáva sa chladeny na 9 stupňov C. Je dobrý k hydine, bravčovine alebo k ostrým jedlám.

Pilsener:

V klasickom zmysle ide o prvotriedny svetlý ležiak s čerstvou bylinnou vôňou, jemnou chuťou na podnebí a s hladko suchým, chmeľovým doznievanim. Je založené na plzenskom origináli. Podáva sa chladene na 7-9 stupňov C. Je vhodne ako aperitív alebo k jedlám z rýb.

Porter:

Tmavé, skoro čierne, suché a chuťovo vyzreté, vrchné kvasené, povodne z Londýna. Podáva sa vychladene na 13 stupňov C. Je dobre k ustriciam, morským priserkam a k slaným rybám.

Sasion:

Veľmi osviežujúce, nakysle letné ale z Belgicka. Niekedy býva korenené alebo s bylinkovou príchuťou. Stredne silne.

Stout:

Skoro čierne, plne pivo vyrábané vrchným kvasením. Anglicky stout je často sladký a vhodný k poobedňajšiemu občerstveniu. Známejší írsky typ je suchý, výrazný, vhodný k spoločenskému pitiu a výborný s ustricami. Najlepší je nechladený.

Trapist:

Silne, chuťovo výrazne kvasnicové pivo, varené trapistickymi mníchmi v Belgicku a v Holandsku. Niektoré druhy pripomínajú porter. Podáva sa s dôstojnosťou v izbovej teplote v tradičnom pohári. Neskladuje sa chladene. Výborne s plesňovým syrom.

Ale:

Výrazný ovocný akcent pochádza z relatívne rýchleho kvasenia za tepla pri postupnom dodavani rôznych druhov kvasníc. Tento proces je známy ako vrchné kvasenie. Farba a sila je rôzna a existuje veľa druhov, najviac vyrábané v Anglicku.

NEIPA

New England IPA je štýl americkej IPA, ktorý sa vyznačuje intenzívnym zameraním na tropické ovocie, chmeľovou arómou a chuťou. Je za studena chmelený do tej miery, že je až hmlistý, má plnšie telo, jemnejšiu chuť a nižšiu horkosť ako typická IPA.

India Pale Ale (IPA):

Je chmelený štýl piva v širšej kategórii pív zvaných Pale Ale, teda svetlých vrchne kvasených pív. Prvýkrát bol termín "India Pale Ale" použitý v roku 1829 v reklame vydanej v Sydney Gazette a New South Wales Advertiser. Toto pivo sa predtým tiež nazývalo Pale Ale varený do Indie, India Ale, pale India Ale alebo vývozné pale India ale.

American Pale Ale (APA):

Ak preferujete aromatickejšie a menej horké pivá, tak vyhľadávajte pivo typu APA, čo znamená American Pale Ale. Ako už názov naznačuje, tento druh piva pochádza z Ameriky. Chmelené býva americkými aromatickými chmeľmi. Chuť má menej horkú ako IPA a cítiť v nej často ovocie alebo kvety. APA je oproti IPA spravidla slabšia, máva 12 až 13 stupňov.

Alt:

Altbier obvykle predstavuje chuťovo čisté, do medená sfarbene nemecké pivo typu ale, väčšinou spájané s mestom Dusseldorf. Je vhodne k spoločenskému pitiu, pripadne podavane spolu so silne aromatickým syrom, alebo klobásami. Pohár je podobný ako ten, v ktorom sa podáva whisky so sódou. Ideálna teplota sa pohybuje tesne pod 10 stupňov C.

Berliner Weisse:

Nakyslý, osviežujúci, ľahký druh pšeničného piva vyrábaný v Berlíne. Nízky obsah alkoholu. Podáva sa v šampusovom pohári na uhasenie smädu v lete. Ma byt stredne chladene 7-10 stupňov C.

Bock:

Silný ležiak podavany ako pivo na zahriatie v rôznych častiach sveta buď na jeseň, alebo na jar. Farbu ma rôznu. V klasickej podobe sa podáva za teploty vyššej ako 9 stupňov C z kameninového pohára. Niekedy spolu s korenenými teľacími párkami Weisswurst.

Cream ale:

Veľmi jemný, nasladly, zlatistý druh ale, vyrábaný v USA. Spoločenský nápoj. Podáva sa v teplote 7-10 stupňov C.

Imperiál Stout:

Silne, bohaté pivo typu stout, s výraznou chuťou. Je to nápoj na slávnostne príležitosti zimných sviatkov, alebo ako pohárik pred spaním. Podáva sa nechladene, v izbovej teplote.

KOŠÍK

K ZAPLATENIU

Hodnota objednávky

0